Skip to main content

Traumazorg

Traumazorg is de medische zorg voor patiënten die gewond zijn geraakt na een ongeval. Bij ongevallen kan gedacht worden aan verkeersongevallen, een val in huis of op het werk, maar ook ongevallen waarbij chemische- of biologische stoffen en straling betrokken zijn passen binnen deze definitie. Als gevolg van het ongeval hebben traumapatiënten één of meerdere letsels. Indien een patiënt ernstig gewond is met meerdere letsels, dan wordt er gesproken over een ‘multitraumapatiënt’.

Traumazorgketen
Traumazorg is ketenzorg. Bij de opvang en behandeling van traumapatiënten zijn afhankelijk van de ernst van de verwonding verschillende ketenpartners betrokken. De ketenpartners zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor onderlinge afstemming en optimaliseren van zorg voor de traumapatiënt, vanaf de eerste opvang op plaats ongeval tot en met het revalidatieproces. Het bureau van het Netwerk Acute Zorg West faciliteert en ondersteunt de ketenpartners bij de activiteiten die in dit kader plaatsvinden.

 

Traumacentrum

In Nederland zijn er 11 aangewezen traumacentra. Traumacentrum West, een samenwerkingsverband tussen het Haaglanden Medisch Centrum, het HagaZiekenhuis en het Leids Universitair Medisch centrum, is één van deze elf traumacentra in Nederland. De drie ziekenhuizen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de opvang en behandeling van de multitraumapatiënten.